Echipamentele folosite in cadrul LAST:

Sistem LIDAR tip LSA 2C - Reprezinta un sistem de sondare cu laser a atmosferei, care permite detectia pe o directie a particulelor in suspensie, cu foarte buna precizie si intr-un timp foarte scurt (secunde). Sistemul are la baza un emitator (laser pulsat, de mare putere), un receptor (telescop + fotodetectori de nivel scazut, foarte rapizi) plasate pe o platforma comuna si un sistem de achizitie si conversie analog-digitala de mare viteza. Sistemul existent in acest moment la INOE este un LIDAR de retroimprastiere elastica in pozitie fixa, operand la o frecventa de repetitie de 20 Hz si la lungimile de unda 532 si 1064 nm, cu care se pot obtine informatii de pana la 10 Km distanta, cu o rezolutie spatiala de 6 m.  Sistemul poate fi utilizat pentru ridicarea profilelor de aerosoli in locatie fixa, fiind dificil si impropriu de operat in teren datorita gabaritului mare si manevrabilitatii reduse.

Eye-Safe mini-lidar - Pentru monitorizarea in teren a aerosolilor poluanti este necesar un design nou care sa asigure fiabilitate, stabilitate si manevrabilitate sporite, la un gabarit redus. In acest scop se va avea in vedere utilizarea unui telescop mai mic si mai usor, coroborat cu un laser cu caracteristici speciale, robust si adecvat lucrului intensiv. Prin reducerea energiei pulsului laser si expandarea fasciculului se va obtine un sistem eye-safe care va putea fi utilizat chiar si in zone populate, fara pericolul de accidente. Pentru a obtine o distanta de sondare suficienta investigarii stratului limita planetar, se va opta pentru o frecventa de repetitie a pulsului laser mai mare si o detectie combinata analogica + numarare de fotoni. Acesta are doua canale de polarizare, ambele lucrand la lungimea de unda de 355nm.

Sistem DOAS tip M1 - Ofera posibilitatea de a masura simultan concentratii de poluanti atmosferici primari si secundari printr-o mediere de-a lungul drumului optic (37 tipuri de gaze). Componentele sistemului DOAS cat si sistemul de prelucrare a datelor este conceput pentru performante ridicate in monitorizarea poluantilor, in special pentru BTX (benzen, toluen, xilen). Sistemul consta intr-un emitator (o lampa cu Xenon) /receptor de lumina (telescop) un retro-reflector, un spectrometru si un computer. Distanta dintre emitator/receptor si retro-reflector trebuie sa fie suficient de lunga pentru a avea absorbtie masurabila si suficient de scurta pentru a preveni efectul de saturatie (coeficientul de atenuare sa fie supraunitar). Distanta optima este cuprinsa intre 300 – 800 m. Concentratiile mediate pe parcurs de drum sint obtinute prin analiza spectroscopica a fasciculului (atenuat) receptionat.

Analizoare de gaz portabile tip NDIR -  pentru detectia continua a imisiilor de gaze CO (domeniul 0..1000ppm);  CO2 (domeniul 0..1000ppm); CH4 (domeniul 0..1000ppm). Fiecare sistem detecteaza si cuantifica prezenta numitei specii in mediul analizat si poate fi instalat in situ (indoor sau outdoor). Radiatia IR trece prin doua tuburi identice si cade pe un detector. Primul tub reprezinta celula de referinta si este umplut cu un gaz neabsorbant, de exemplu nitrogen. Al doilea tub reprezinta celula de masurare si contine gazul ce trebuie analizat. La trecerea radiatiei IR prin gazul de analizat, energia acesteia se atenueaza si, din compararea semnalului provenit de la fotodetectorul din celula de masurare cu cel provenit de la fotodetectorul din celula de referinta, se deduce cantitatea de radiatie absorbita, care este proportionala cu concentratia gazului analizat.

Sistem Lidar de Fluorescenta (FLUORES) - este un spectrometru Lidar facut pentru investigarea poluarii apelor marine, in special in evaluarea starii principalelor componente marine – fitoplanctonul si substanta galbena sau materia organica dizolvata (DOM) si permite identificarea precoce a prezentei elementelor poluante precum produsele petroliere.  Este un echipament optimizat pentru lucrul de pe puntea unei nave, de pe o platforma fixa sau dintr-un autolaborator.  Sistemul de varf al FLUORES poate identifica si si calcula concentratii in timp real, fara luare de monstre si analiza in laborator. Sursa este un laser acordabil cu excimer cu lungimea de unda acordabila in UV si VIS, permite o distanta de scanare pana la 50m iar adancimea de scare pana la 20m cu o rezolutie de 3m. Prezinta o senzitivitate de 1ppm pentru produse petroliere si de 1ppb pentru fitoplancton. Detectorul este hiperspectral cu 500 canale, este portabil si se poate monta usor pe un laborator mobil.

Statie Meteo Weather Master 2000 - portabila, complet automatizata, prin senzorii cu care este prevazuta poate furniza date atmosferice legate de: presiune, viteza vant, umiditate relativa, directie vant, temperatura aer, radiatie solara. Va fi utilizata pentru masurarea temperaturii, presiuni si umiditatii si radiatiei solara. Aceste masuratori vor fi cuplate cu date satelitare, pentru a furniza informatii complementare ce duc la diminuarea erorilor de procesare a datelor lidar.

Analizoare de gaz Draegar - este un analizor portabil de gaze combustibile, oxigen si gaze toxice. Este echipat cu doi senzori electrochimici pentru SO2 si NO2. Sunt precalibrati, raspuns in timp real, senzitivitate ridicata,  timp de viata indelungat. si nu necesita setari speciale ale aparatului in momentul in care sunt schimbati. Domeniu de masura este de la  0 – 100ppm pentru SO2 si de la 0 – 50ppm pentru NO2.

Contor de Particule PM2,5 PM10 - de prelevare outdoor special realizat pentru masurarea numarului particulelor atmosferice de diverse dimensiuni pe membrane filtrante. Este un instrument de prelevare portabil de debit constant cu posibilitate manuala de ajustare a debitului,  ideal pentru prelevarrea probelor gasoase sau de praf din aerul inconjurator sau emisii din cosurile industriale.

Infrastructura

LiDAR

Eye-Safe mini-lidar

DOAS

NDIR

FLUORES - Lidar de Fluorescenta

WeatherMaster
2000

DRAEGAR

Contor de Particule